Hoe groot is de actieradius op mijn E-bike?

Door 14 augustus 2017Nieuws
Actieradius elektrische fiets

De afstand die u met trapondersteuning kunt fietsen, de actieradius, is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Daarom kan er nooit een garantie worden gegeven hoeveel kilometer u met ondersteuning kunt fietsen. Maar welke factoren hebben invloed op uw actieradius?

Gewicht

Het totale gewicht van de E-bike, belading en berijder heeft invloed op uw actieradius. Hoe zwaarder de E-bike, hoe harder de accu zijn best moet doen.

Weerstand

Hoe meer weerstand u heeft, hoe lager het aantal kilometers u kunt rijden met trapondersteuning. Denk hierbij aan tegenwind, bandenspanning, hoogteverschillen en het type wegdek waar u op fietst.

Temperatuur

Grote verschillen in temperatuur hebben invloed op de capaciteit van uw accu. Bij te koud of te warm weer loopt uw accu sneller leeg. Daarom raden wij u ook aan om uw accu op kamertemperatuur op te laden (tussen de 18 en 20 graden). Meer tips voor uw accu vind u hier.

Schakelen

Net zoals bij een auto is het verstandig om in de laagste versnelling te beginnen met rijden. Schakel hierna door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid is bereikt. Als u start in een zwaardere versnelling gaat dit ten koste van de actieradius.

‘Fitheid’ accu

Na verloop van tijd neemt de kracht van een accu af. Dit kan door ouderdom zijn of door een groot aantal zelfontladingen. Kijk hier om uw accu in een goede conditie te houden.
Rijgedrag

Een rustige, constante manier van fietsen / trappen zorgt voor een grotere actieradius.

Bandenspanning

Zoals eerder vermeld bij ‘weerstand’ heeft de bandenspanning invloed op uw actieradius. De spanning hoort 3,5 bar te zijn voor een optimale prestatie. Bovendien heeft u met een goede bandenspanning een kleinere kans op een klapband en verslijt de band minder.

Als u rekening houdt met bovenstaande factoren haalt u meest uit uw E-bike. Veel rijplezier!

Bron: ebike4all.com (http://ebike4all.com/hoe-groot-is-de-actieradius-op-mijn-e-bike/)